Interpolacija. Jabuke.








  Jela je jabuku tog ponedjeljka. Proždirala. Sok i slina su joj se slijevali po licu. Suze su se miješale sa sokom svaki puta kad bi se zakašljala i gotovo ugušila odgriskom; nije dala tijelu da se grči, naprosto bi hropnula i proždirala dalje. Zvuci razvaljenih polutki voćaka su praskali pod zubima, kora su uvlačila u zube. Jednu još nije završila, u ruci bi imala drugu. A ogromna zdjela je čekala na stolu, sve praznija.


Na trenutak je pomislio da je gotovo seksi, podsjećala je na Pucha koji orgijastički jede grožđe bez da trga bobe; hvatajući zubima čitav grozd. No, zbog svih hrskavih zvukova i sline koja je kapala, erotizam je brzo prešao u opscenost. Kao da žena koja se oblizuje ima gujin rascijepljeni jezik. A nije ni bio Ivanjdan, ni noć, ni san.


Napol sažvakani trokutasti komadić joj je ispao iz usta. Nadoknadila je to enfiladom novih zalogaja.


Lijepo mu je rekla jučer. Sutra ću jesti jabuke. Sutra ću užasno željeti jesti jabuke. Hvata me želja i do sutra će postati neizdrživa. Budi uz mene ili me pusti samu; kako hoćeš. Samo me nemoj ometati u tome.


Zdjela se brzo praznila, ali pored sofe je stajala hrpa vreća koje se kupuju od Ličana, direktno iz kamiona. Dobili su popust na količinu. Delišesi, jonatanke i brašnaste kiseljače su nestajale pod zubima. Savršene, orošene, one kvrgave s točkicama, one prezrele na putu ka truleži. Nestajale su. Neke je jela do peteljke; neke bi glodala dok se ogrizak na sredini ne bi prelomio. Stopala su joj već bila ljepljiva i prekrivena komadićima voćki, zalogaja i peteljki; stolić je izgledao poput voćarne nakon eksplozije.


U dnevnom boravku je vladao strašan nered. Trebat će to ne samo očistiti, već i oprati. Sve je ljepljivo. Otišao je u kupaonicu po metlu. Tad je promisilio, pa napunio vjedro vodom i uzeo krpu.


Povraćala je nekoliko puta. Zastala bi na trenutak, izbacila žitku masu i žvakala dalje. 
Razmišljao što bi se dogodilo da joj uvali krušku ili kivi u zdjelu. Neće to učiniti. On poštuje njezine hirove. Ljetos mu je rekla da će levitirati iznad sofe; tad se još igrao njezinim tijelom i stavljao na njega teške knjižurine. Ona je levitirala i dalje, blago zaljuljana kao da je netko potegnuo balon.


Zanemario je metlu i krpu. Do srijede su i on i ona bili napola zatrpani ogriscima jabuka. Gledao ju je očima punim ljubavi ne obazirući se na roj mrava koji je plazio po njima privučen hranom.





(rujan 2012.)

Broj komentara: 9:

Unknown kaže...

Jako dobro, Colline! Odlično si opisao klopanje jabuka. Možda bi bilo bolje bez magije s levitiranjem. Izgledalo bi stvarnije. Ovako, možda bi trebao razmisliti da se ne družiš toliko s Krivcem. :-)

Unknown kaže...

S levitacijom zvuči kao priča o Frankensteinu iz Igorovog ugla.

Unknown kaže...

(u stvari sam mislio na vampira i njegovog pomoćnika ali još pijem jutarnju kavu)

Moris Mateljan kaže...

O kojem Igoru je riječ?


A levitacija...mda, malo je tour de (antigravitationnele) force.

Unknown kaže...

http://en.wikipedia.org/wiki/Igor_(fictional_character)

L.S. kaže...

makni levitaciju i sjajno je.

Enver Krivac kaže...

levitacija je najbolji dio hahaha

Zoran Žmirić kaže...

levitacija je najjaci dio

L.S. kaže...

Ah, vi levitanti! Ground control to K&Ž...:-)