Recenzija: Zoran Krušvar, "Najbolji na svijetu"

Koliko ste cinični, pedantni, a koliko otvorena srca za humor?



"Najbolji na svijetu" je zbirka od 14 priča u dužini od jedne do 40 stranica. Zbirka je, kao fol, dobila ime po istoimenoj priči. Zapravo, vjerujem da je zbirka dobila ime iz autorove želje da zainteresirani konzument progugla njegovo ime: "zoran krušvar najbolji na svijetu". To mu ne možemo zamjeriti.

Priče su uglavnom znanstveno-fantastične, iako dobar dio njih ima odmak u fantasy, ezoteriju, filozofiju, horror i ine oblike koji privlače mlade ljude koje se okupljaju po konvencijama i igraju društvene igre s čarobnjacima, čudnim kartama i još čudnijim kockicama koje to nisu.

Potpisnik ovih redak zamjera taj odmak od "čistog SF-a", dijelom zbog vlastita ukusa, a dijelom zbog toga što mu se takav amalgam čini kao smokvin list koji prikriva mogućnosti uzleta priče zabijene u određene fondacije iza koji se stoji čvrstom rukom (dapače, perom ili word processorom). Priče slijede prilično linearan rakurs (uz pokoju časnu iznimku) i koherentnost i glatkoća su u takvim slučajevima uvijek dobrodošle.

U obranu stilskom vrludanju, gotovo svaka od 14 priča posjeduje šarm, humor protkan na barem tri razine - i ono najbitinije - lokalnu komponentu.

Neću analizirati svaku priču detaljno. Spomenimo samo ubod Zoranovog humora - u 21. stoljeću Republika Istra se odvojila od Republike Hrvatske, a jedno od glavnih strateških oružja su pjesme Elija Piska. Spomenimo djecu Nečastivoga kojoj je omiljeni pjevač Thompson. Sad znate koliko je sati i možete procijeniti da li je ovo zbirka za vas. Poneke priče (iako dobre) pate od pomalo banalnih, čak infantilnih, dijaloga. Neke, pak, ("Miss Universe") su preduge za obrat na kraju koji svodi priču na razinu prolaznog vica ili štosa. Ne mogu se oteti dojmu da je ova abrazivnost u tehnici posljedica debitantske proze; ovdje je riječ o prvoj knjizi, a ovaj mladi ali plodonosni autor je do sada objavio pol tuceta naslova i sigurno izgladio svoj stil.

Od priča koje su rubni SF (zapravo, više fantasy) vrijedno je izdvojiti priču "Mario" (izvrsno zaokružena) i "Terapija" (dopadljiva humoreska). Izdvojit ću i "Ivanušku Budaletinu", bajku
(da, bajku, Vladimir Propp bi trljao ruke) u stilu Ivane Brlić-Mažuranić.

Od "čistog" znan-fana, spomenut ću ono što se ističe - dvije dobre i jednu lošu.

Počet ću, naravno, od loše. "On" je nešto što, iskreno, ne mogu shvatiti kako je vidjelo svjetlost dana u dvijetisuće i desetima. Jer, moram reći, ovo je nešto što bi i John W. Campbell odbio tiskati u svojim predratnim pulp-romanima zbog nedostatka originalnosti.

Dobro. To bolje da zaboravimo. Ionako je duga samo dvije stranice.

Ono drugo što izdvajam, to su dva razloga zbog kojih bi autor trebao visoko uzidgnuta čela šetati ulicama svoga grada: to su "Najbolji na svijetu", jedna zanimljiva vremensko/paralelna petlja u najboljem Heinleinovom maniru, s dodatkom lokalne i socijalne komponente i rock-mitologijom, i posebice kratka ali slatko-gorka "Brodovi u tami" za koju je opravdano ćopio "SFeru" 2003-e. Riječ je o priči koja može stajati uz bok svakom uratku u svjetskoj SF antologiji.

***

(Kad se sve zbroji, oduzme i promućka, brojčano bih ocijenio ovu zbirku s 3.5 od 5. S obzirom da je riječ o debitantskom djelu autora koji čije vrijeme tek dolazi, zaokružujem ju neuhranjenom četvorkom.)

Ako nisam bio dovoljno jasan, dopustite da budem izravan: molim da se shvati da je moj opći dojam pozitivan. Knjiga ima nekoliko literarnih Everesta, a tamo gdje ne je u najmanju ruku zabavna. Spomenuo sam da je humor protkan na tri razine. To ću prepustiti vama da otkrivate. Ja se bacam na "Izvršitelje nauma Gospodnjeg."


(lipanj 2012.)



Broj komentara: 5:

Unknown kaže...

Kritike knjiga se rijetko čitaju. Odličan doprinos promijeni trenda, Moriše! Samo nastavi. Najbolji si na svijetu! :-)

Enver Krivac kaže...

ne šalji, recenzente, krušvara dalje od dervente! JOŠ! JOŠ! JOŠ!

L.S. kaže...

najgora ti je ova fora s brojčanom ocjenom. izgubit ćeš sve prijatelje-pisce. pusti brojke, drž se riječi.

Unknown kaže...

L.S. je ovisnica o odnosima. Ne slušaj je. Ako mene ocjeniš s jedinicom - ja ću ti i dalje biti prijatelj. Čak ću te, možda, i malo više cijeniti kao osobu. Možda. :-)

L.S. kaže...

pa ako se žene u što razumiju, razumiju se u odnose. čuli ste za onu svjetsku istinu - da bi bilo manje ratova kad bi žene vodile svijet. :-)